We zijn vandaag een aantal dagen ver in het nieuwe jaar en ik ben er zeker van dat er al een aantal goede voornemens gesneuveld zijn. Niet bij jou hoor, bij de anderen 😉.
Het is 'des mensen'.
Die goede voornemens zijn iets van alle tijden. Een beetje Googlen leert me dat de Babyloniërs zo'n 4.000 jaar geleden aan het begin van een nieuw jaar al beloften maakten aan hun goden.
Wat Google me ook nog vertelde, is dat tegen 12 januari de meeste goede voornemens al in de vuilbak liggen. De deadline nadert 😀.
Wil je dit jaar je kansen om het vol te houden vergroten?
Dan heb ik een paar tips voor jou.
- Maak je doelen meetbaar, realistisch en behapbaar. Meetbaar wil zeggen dat je het ergens gaat bijhouden. Dat kan in een spreadsheet, in een bullet journal, op een blad papier waar je kan aanvinken dat het gelukt is, een app,...
Uiteraard moet het een realistisch voornemen zijn. In april een marathon lopen als je nog nooit gelopen hebt, is, is niet realistisch. Tegen de zomer 2 keer per week 5 km lopen moet wel lukken.
Maak het allemaal zo concreet mogelijk. 'Meer bewegen' is niet concreet. 3 keer per week een half uur wandelen wel.
- Zorg dat het gewoontes worden. Als je er in slaagt om een gewoonte te maken van je goede voornemen, dan is de kans groter dat je het op lange termijn zal volhouden.
Er zijn 2 interessante manieren om gewoontes aan te leren.
De eerste is 'habbit stacking'. Voeg aan een bestaande gewoonte een nieuwe gewoonte toe. Zo heb je misschien de gewoonte om elke ochtend om 7:00 op te staan en een tas koffie te drinken. Daar kan je aan toevoegen dat je daarna een half uurtje gaat wandelen. Dat kan bijvoorbeeld ook na het avondeten en het afruimen van de tafel.
De tweede manier is het vervangen van gewoontes. In plaats van 's morgens na het opstaan, douchen en tanden poetsen een tas koffie te drinken, kan je dat laatste vervangen door een halve liter water te drinken. Of parkeer je auto op 500 meter van je kantoor in plaats van op de oprit/parking.
- Beperk je goede voornemens in aantal. Elke week 2 keer 5 km lopen, stoppen met roken, geen vlees meer eten en je stress dit jaar verminderen, is gewoon te veel. Kies er 1 uit en als dat een gewoonte is geworden, dan kan je eventueel aan de volgende beginnen. Er is niets mis mee om in de helft van het jaar te beginnen met een extra goed voornemen.
Je moet er rekening mee houden dat het gemiddeld 66 dagen duurt voor je een nieuwe gewoonte aangeleerd hebt.
- Goede gewoontes aanleren doe je anders dan slechte gewoontes afleren. Goede gewoontes aanleren doe je geleidelijk aan. Als je nog nooit gelopen hebt, ga je in week 1 van het nieuwe jaar niet ineens 2 keer 5 km gaan lopen. Misschien kan je wel 2 keer gaan lopen, maar dan slechts 1 km of zo. En dan geleidelijk opbouwen.
Maar bij een slechte gewoonte werkt dat niet. Daar kan je er beter voor kiezen om er ineens volledig komaf mee te maken.
Je kan beter ineens stoppen met roken dan te zeggen dat je elke week 1 sigaret minder gaat roken.
- Doe het niet alleen. Zoek een 'partner in crime'. Kies samen met een vriend een goed voornemen. Het is bijvoorbeeld veel eenvoudiger om 2 keer per week te gaan lopen met een vriend dan dat je het alleen moet doen. Met 2 heb je sociale druk. De vriend staat binnen een half uur aan de deur om te gaan lopen. Dan is het veel moeilijker om eens over te slaan, dan wanneer je het alleen moet doen.
- Maak het zo leuk mogelijk. Fitness is leuker met je favoriete opwekkende muziek in je oren dan naar Blokken te kijken. Luister bijvoorbeeld naar een podcast als je gaat wandelen (dat doe ik). Of een audioboek. Minder calorieën opnemen gaat veel beter met een ongelooflijk lekker recept dan gewoon een halve kg rauwe wortelen op je bord leggen 😂.
- Beloon jezelf. Dat is iets wat ik ga invoeren. Door je goed gedrag te belonen, ga je het langer volhouden. Zo ga ik mezelf belonen als ik tijdens de week 15 km gewandeld heb en 4 keer per week minstens 15 minuten gelezen heb. Ik weet nog niet wat de beloning zal zijn, maar ik vind wel iets.
Is er bij jou al een goed voornemen gesneuveld? Pik het dan terug op en pas zoveel mogelijk van de bovenstaande tips toe.
Succes.
Jan.