Morgen werk je van 9 tot 12 uur voor klant X, de dag daarna voor klant Y, overmorgen plan je in de namiddag een aantal afspraken na elkaar of werk je je administratie bij … De werkdag volplannen met tijdsblokken kan voor sommigen een efficiënte manier van werken zijn. Bijvoorbeeld voor virtual assistants, grafisch ontwerpers, vertalers … mensen die meestal thuis werken en diensten leveren.
We noemen dat hyperscheduling. Een extreme vorm van plannen die, als je job dat toelaat, heel wat voordelen kan opleveren. Tenminste: als je het goed aanpakt.
In deze blog geef ik je graag een aantal tips.
Gouden tips voor efficiënte tijdsblokken
- Volg je ingeplande blokken strikt op, desnoods met een ingesteld alarm ernaast. Is de tijd om voor die bepaalde taak of klant? Stop er dan ook mee, anders komt de rest van je planning in het gedrang. En bekijk waar je in je schema kunt schuiven om de taak verder af te werken.
- Stel je planning op voor een week. Liefst niet langer. Korter kan eventueel wel, maar dan met een minimum van drie dagen.
- Reserveer altijd een beetje ruimte voor extra, onverwachte taken, zeker als je voor een week plant. Want onvoorziene omstandigheden zijn er altijd.
- Schakel alle meldingen uit van je telefoon en sluit je e-mail af, zolang je met je werkblokken bezig bent.
- Vergeet ook niet om pauzeblokjes in te plannen. Dat heeft je brein nodig.
Is het iets voor jou? Probeer het eens uit en laat me weten hoe het gaat.
Lukt het toch niet om hyperscheduling goed toe te passen en wil je er graag mee aan de slag? Laat het me weten en ik help je graag verder.