Ooit het gevoel gehad dat je hersenen gewoon... op vakantie zijn? Dat gevoel dat je naar je toetsenbord staart, je e-mails checkt (voor de 27e keer), en je plots beseft dat je eigenlijk naar een video van dansende katten kijkt in plaats van je werk af te krijgen? Ja, ik vroeger ook.
In onze bruisende wereld van notificatiebelletjes en eindeloze afleidingen, raakt mijn hersencapaciteit soms een beetje... verloren. Gelukkig heeft Cal Newport, een man die waarschijnlijk nooit een kattendansvideo heeft bekeken, ons geïntroduceerd in de wereld van "Diep Werk". En jongens, het is een gamechanger!
Diep werk is als het fitnessregime voor je hersenen: geconcentreerd, zonder afleiding en het duwt je grijze massa tot het uiterste. Maar in plaats van zweterige sportschoolsessies krijg je sprankelende nieuwe ideeën, verbeterde vaardigheden en een bevredigend gevoel van "Hé, ik heb vandaag écht iets gedaan!"
En dan nu het strafste: je zou denken dat als je eenmaal deze diepe werkmodus hebt gevonden, je gewoon urenlang kunt doorgaan, toch? Fout! Onze geweldige breinen, die misschien wel het universum kunnen begrijpen (of op zijn minst een ingewikkelde afstandsbediening), hebben een beperkte "diep werk" batterij. Voor de meesten van ons duurt het tussen de 1 en 4 uur voordat die batterij leeg is. Daarna ben ik ongeveer net zo scherp als een botte lepel.
Dus, wat doe je met deze info? Simpel! Als je weet dat je slechts een beperkt aantal gouden uurtjes hebt, hoe zou je die dan besteden? Misschien is het tijd om die dansende katten even op pauze te zetten (of misschien niet, I’m not judging) en die uren echt te laten tellen.
Want laten we eerlijk zijn: in een wereld vol multitaskende eekhoorns kan een beetje gerichte "ik-heb-dit-tot-het-einde-afgemaakt" magie je echt laten opvallen.
Ga nu zitten, sluit die 45 openstaande tabbladen, zet een timer en duik in je eigen stukje diepe werk magie. En onthoud: video’s van katten wachten geduldig.