fbpx

10 redenen waarom je nog steeds wakker ligt van je werk

10 redenen waarom je nog steeds wakker ligt van je werk

Als drukbezette ondernemer heb je timemanagement vast weleens op je agenda gezet. In de vorm van een boek dat je las, of een opleiding die je volgde ... Allemaal supergoede inspanningen, maar toch houdt je werk je nog steeds uit je slaap. Hoe dat komt?

Er zijn twee redenen: het ligt aan jou, of aan (de kwaliteit van) de opleiding die je volgde.

In deze blog leg ik het graag uit.

Het ligt aan jou

Toegegeven, dat klinkt cru. Mijn excuses alvast, ik bedoel het niet als een verwijt. Want de redenen die ik hieronder beschrijf zijn ‘des mensen’. En herkenbaar, want geloof me: ik heb het ook ervaren vooraleer ik de Getting Things Done-methode ben beginnen toepassen.

1. Je geeft te snel op

Supergemotiveerd begin je aan die opleiding timemanagement, maar dat beginnersenthousiasme daalt snel zodra je merkt dat het toch wel wat inspanning kost. Want helaas, alleen een opleiding volgen zal je probleem niet oplossen. Oefenen is de boodschap!

2. Je past het alleen toe in je professionele leven

Het leven is meer dan werken alleen. En dat klopt ook voor ons takenlijstje. We onderschatten te vaak hoeveel taken en verantwoordelijkheden we ook in ons privéleven hebben. Denk maar aan dat verjaardagsfeestje dat je voor je moeder moet organiseren. Best een hele opdracht. Of iets kleins: na het werk nog even naar de bakker voor een brood. Zulke zaken zorgen voor ruis in je brein als je ze niet goed beheert.

3. Je omschrijft je taken niet duidelijk genoeg

Een verjaardagsfeest voor je moeder organiseren, is best wat werk. En dat kan al snel op een berg beginnen lijken als je je taken niet duidelijk genoeg omschrijft. Mijn advies? Maak ze klein, dus splits die grote taak op in deeltaken (bv. met je cadeau-ideeën bespreken). En omschrijf elke taak zo concreet mogelijk. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat je de taak tot in het oneindige gaat uitstellen, met misschien wel een teleurgestelde moeder tot gevolg. En dat wil je niet natuurlijk.

4. Je neemt geen pauzes

Niemand is gemaakt om zich voor een lange tijd onafgebroken te focussen. Oké, er is de middagpauze. Maar dat is veel te weinig om je productiviteit en je energiepeil hoog te houden. Werk in blokken van 25 minuten en neem dan 5 minuten pauze. Maar écht pauze. Je boterhammen aan je computer opeten is geen pauze.

Het ligt aan (de kwaliteit van) de opleiding

Nee, het ligt niet (alleen) aan jou. Ook de opleiding zelf, en meer specifiek de kwaliteit ervan, maakt dat je nog steeds wakker ligt ’s nachts. Wat scheelt er dan met de opleiding?

1. Er komt alleen maar theorie aan bod.

Dat is saai, en vooral: het werkt niet in een opleiding timemanagement. Oefenen is de boodschap.

2. De opleiding is te kort.

Een eendaagse opleiding is zonde van je geld, want het is niet voldoende om succes te boeken. Duurt Getting Things Done dan zo lang om er voordeel uit te halen? Nee, toch niet. Al vanaf dag één merk je ook met die eerste kleine stapjes al een verschil. Maar het vraagt wel enkele weken om er echt een gewoonte van te maken en het dus te kunnen volhouden.

3. Je krijgt geen persoonlijke begeleiding.

Een cruciale factor, want timemanagement toepassen, is voor iedereen anders en vraagt dus om een aanpak op maat. Om jou de beste coaching te geven, heb ik een unieke succesformule uitgewerkt.

4. Meer doen in minder tijd is het enige doel.

Klopt, dat willen we allemaal en daar draait het ook om. Maar bij Getting Things Done is het slechts een positieve bijwerking, geen doelstelling op zich. Dankzij deze opleiding krijg je een perfect zicht op al je taken en je verantwoordelijkheden en ben je honderd procent zeker dat je juiste taken uitvoert. En omdat je ze goed voorbereid hebt, ben je sneller klaar.

5. Filter je prioriteiten.

Een belangrijke taak hoeft niet altijd voorrang te krijgen. Oei, hoor ik je denken. En toch is het zo. Bepaal wat prioriteit moet krijgen aan de hand van drie filters:

  • De context: waar ben je en welke middelen heb je ter beschikking om de taken te doen?
  • De tijd: hoeveel tijd heb je?
  • Je energie: maandag om 10 uur is je productiviteit waarschijnlijk hoger dan vrijdag om 17 uur.

6. One size does fit all.

Ja, het kan: één systeem dat op de meeste ondernemers van toepassing is. Meer nog: het past zich zelfs aan aan de persoon die het gebruikt. En het is heel eenvoudig. Getting Things Done gidst je in vijf stappen naar je doel.
Meer weten? Maak hier een vrijblijvende afspraak.
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26